AYDINLATMA

Aydınlatma Nedir?

Aydınlatma, nesnelerin ve çevrenin en iyi şekilde algılanmasını sağlamak amacı ile tasarlanır. Görülmesi gereken "şey"; yani...
  • belli bir mekanda, belli bir zamanda, belli koşullarda ve belli bir amaç için görsel algılama konusunu oluşturan şey, bir yemek sofrası ve çevresindeki insanlar.
  • bir öğretmen ve yazı tahtası, bir konferansçı, bir iç mekanın bütünü, bir sahne, bir vitrindeki nesneler, bir sergideki tablolar, bir çalışma tezgahının üstü vb., ya da bir havuz, bir yapının dış cephesi, anıt, bahçe vb. gibi çok değişik türden veya bir çoğunun birlikte oluşturduğu "şeyler" olabilir

Aydınlatma Teknikleri Nelerdir?

Aydınlatılmasını talep ettiğimiz "şeyleri" oluşturan nesneler, parlak ya da mat yüzeyli; renkleri, dokuları, ya da biçimleri bakımından, az ya da çok önemli; çok ufak ya da iri; hareketli ya da hareketsiz olabilirler. Bunların görülmesi gereken süre, çok kısa ya da uzun olabilir. İnsanlar bu nesnelerin bulunduğu mekân içinde, ya da bunun dışında olabilirler.
  • Yani aydınlatma, çok çeşitli değişkenlerin göz önüne alınarak, hesaplamalar ve tekniklerin uygulandığı, başlı başına bir öneme sahip bir bilim dalıdır.
  • Yani kısacası, dış görünüşüne özen gösterilmiş ışıklı nesneleri sağa sola yerleştirerek yapılan süslemeler veya karanlığa karşı düşmancıl tavır, hemen hemen aydınlatma ile hiçbir ilgisi olmayan kavramlardır.

Doğru Aydınlatma

Doğru aydınlatmanın uzman eller tarafından hesaplanarak tekniğe uygun tasarlanması sonucunda, iş yerlerinde verimi arttıracağı; iş ve trafik kazalarını, kusurlu üretim ve yanlış tanılamaları azaltacağı; gereksiz yorgunlukları, baş, göz ağrılarını, sinirlilikleri ortadan kaldıracağı; ve günlük yaşantıyı daha hoş daha verimli ve daha sağlıklı kılacağı gibi gerçekler, günümüzde, ileri ülkelerde çoktan anlaşılmış ve profesyonel çalışmalara yoğunlaşılmıştır.